بیوتکنولوژی چیست؟
بیوتکنولوژی واژه بزرگی به نظر می آید اما اگر کمی دقت شود فهمیدن معنی این وآژه بسیار راحت است. معادل فارسی بیوتکنولوژی کلمه زیست فناوری است. بیوتکنولوژی از دوبخش تشکیل شده است:
- بیو (زیست)
- تکنولوژی (فناوری)
بخش اول یا بیو از بیولوژی گرفته شده است که به معنای زیست شناسی یا علمی است که به مطالعه همه موجودات زنده می پردازد. بخش دوم این واژه تکنولوژی یا فناوری است. فناوری یعنی استفاده از ابزار برای حل یک مشکل. بنابراین بیوتکنولوژی، ابزار یا فناوری استفاده از زیست شناسی برای تولید محصولات جدید یا ارائه خدمات بهتر است. برای مثال بیوتکنولوژی می تواند به تولید محصول بهتر کشاورزی منجر شود. این محصولات کشاورزی کمک می کند تا محصول بیشتر، سالم تر و با کیفیت بالاتری را تولید کنند و نسبت خسارت آفات و بیماری ها مقاومت بیشتری داشته باشند به طوری که در تولید این گونه محصولات، از سموم دفع آفات بسیار کمتری استفاده شده باشد این طوری، محیط زیست سالم تر می ماند.
بیوتکنولوژی ابزاری است که با نگاه دقیق تر به طبیعت به دنبال راه حلی برای بهبود سلامت محیط زیست، زمین و ما انسان ها است.
واژه بیوتکنولوژی نخستین بار در سال ۱۹۱۹ از سوی کارل ارکی (Karl Ereky ) به مفهوم کاربرد دانشهای پزشکی و زیستی و اثر متقابل آن در فناوریهای ساخت بشر، به کار برده شد. و عده او را به عنوان پدر علم بیوتکنولوژی می شناسند.
بیوتکنولوژی چیست؟ کلمه بیوتکنولوژی از دو کلمه زنده و زندگی یا سامانه زنده و تکنولوژی به معنای یک روش علمی به منظور دستیابی به یک هدف علمی شکل گرفته است. بیوتکنولوژی به طور کلی به مجموعهای از فناوریها اطلاق میشود که سامانههای زنده یا بیولوژیکی گیاه، حیوان، میکروارگانیسم یا ترکیبات مخصوص مشتق شده از این سامانهها را به منظور تولید کالاها و خدمات صنعتی بکار میگیرد.
در واقع هیچ فرقی بین بیوتکنولوژی و زیست فناوری وجود ندارد. زیست فناوری معادل فارسی کلمه بیوتکنولوژی (biotechnology) است. در پذیرش رشته های دانشگاهی، در بعضی دانشگاه کلمه بیوتکنولوژی بکار رفته و در برخی زیست فناوری، که هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.