بهبود عملکرد ویرایش ژنوم به کمک نوکلئازهای اختصاصی
روشهای ویرایش ژنوم و در صدر آنها کریسپر امیدواری محققان را برای درمان بیماریهای ژنتیکی افزایش داده است، اما در مسیر عملیاتی شدن این روشها همچنان موانعی وجود دارد که باید برداشته شوند.
یکی از موانع استفاده از CRISPR در درمان بیماریهای خونی مانند کم خونی داسی شکل و تالاسمی، فعال شدن پروتئین p53 در واکنش به شکستهای دو رشتهای در DNA و به دنبال آن غیرفعال شدن سلول است. تلاشهای صورت گرفته برای حل این مشکل منجر به طراحی یک اندونوکلئاز دقیق شده است تا به وسیله آن حدالقل برش ممکن در ژنوم ایجاد شود. در این روش یک سیستم اندونوکلئازی CRISPR/Cas9 به همراه دمین انگشت روی (zinc-finger) طراحی شده است که علاوه بر کاهش چشمگیر برشهای انجام گرفته در ژنوم توالی لازم برای ترمیم آنها را نیز در قالب یک وکتور AAV با خود حمل میکند. استفاده از این سیستم در سلولهای بنیادی پیش ساز خونی (HSPC) بر خلاف تلاشهای قبلی قدرت تقسیم و تمایز آنها را همچنان حفظ میکند.
Using more-specific ‘genetic scissors’ may avoid problems associated with gene editing
Date: March 21, 2019
Source: Cell Press
Summary:
A new study suggests that there could be a way to bypass barriers to making CRISPR gene-editing treatments a viable option. Researchers found that using more-precise gene-editing technology that induces fewer breaks in DNA may keep stem cells’ natural damage-response pathways under control