ویروسهایی که باکتریخوار شدند!
دانشمندان با تغییر ویرایش ژن ویروسها ویژگیهای آنها را تغییر داده و آنها را به باکتریوفاژ (باکتری خوار) تبدیل کردهاند و عوامل بیماری زای آن را برای انسان از بین بردند. به گزارش به نقل از پایگاه یونیورسیتی هرالد، دانشمندان با مهندسی ژن ویروسها توانستند باکتریهایی که در مقابل آنتیبیونیکها مقاوم شدهاند را نابود کنند. استفاده از باکتریخوارها کار جدیدی نیست، ولی استفاده از ویروسهای تغییر ژن یافته به عنوان باکتریخوار کاری خلاقانه و جدید است.
دانشمندان موسسه علوم زیستی لوکاس واقع در کارولینای شمالی آمریکا که این باکتریخوارهای جدید را تولید کردهاند میگویند این باکتریخوار را روی موشهایی که با تزریق باکتری مقاوم در برابر آنتیبیوتیک آلوده شده بودند آزمایش کردند و موفقیتآمیز بود و موشها با تزریق باکتریخوار جدید زنده ماندند. باکتریخوار جدید که توسط فناوری کریسپر دچار ویرایش ژن شده است، ژنهای باکتریهای مقاوم در برابر آنتیبیوتیک را هدف قرار میدهند و با تولید آنزیم موجب نابودی این باکتریها میشوند.
این روش جدید امیدوارکننده به نظر میرسد اما همچنان موانعی در این راه وجود دارد. یکی از این موانع این است که برای نابودی باکتریهای مقاوم نیاز به تزریق مقدار زیادی از باکتریخوار است که این خود میتواند روی سیستم ایمنی بدن بیمار تاثیر منفی بگذارد و روند درمان را متوقف و بیفایده کند.
در حال حاضر تنها دو موسسه علوم زیستی “لوکاس” و “الیگو” قادر به تولید باکتریخوارهای تغییر ژن یافته هستند و هر دوی آنها قصد دارند در راستای مبارزه با باکتریهای عامل بیماریهای خطرناک و بهبود شرایط مختلف سلامتی تلاش کنند. در هر صورت اگر محققان بتوانند موانع موجود را از میان بردارند، بشر به روشی موثر برای مبارزه و نابودی انواع بیماریها دست خواهد یافت.