11 فوریه؛ روز جهانی زنان و دختران در علم
14 مارس 2011 که کمیسیون مقام زنان سازمان ملل، در گزارشی حضور و مشارکت زنان و دختران در تحصیلات، آموزش، علم و فناوری و همچنین ارتقاء دسترسی برابر به حقوق کامل و شایستگی در کار را برای زنان تصویب کرد.
بزرگداشت این روز مهم امسال در 8 و 9 فوریه (19 و 20 بهمن) در مقر سازمان ملل در نیویورک و با شعار “تساوی و برابری در علم برای صلح و توسعه” برگزار گردید و بار دیگر به همه دنیا یادآوری کرد که دستیابی به جهانی امن و پایدار بدون حضور زنان امکانپذیر نیست.
ر طبق گزارشی که یونسکو در سال 2017 منتشر کرد، تنها حدود کمتر از 30 درصد محققین در جهان را زنان شامل میشوند که این میزان در کشورهای مختلف نیز متفاوت است. اما شاید اتفاق چشمگیر دیگر امسال، بزرگداشت این روز برای نخستین بار در سطح کشور، آن هم با تهیه مستندی کوتاه درباره چهار زن فعال و محقق ایرانی بود. چهار نفر از همان 30 درصد محققی که در کشور حضور دارند و با عملکرد خویش موجب اهتزاز پرچم افتخار برای ایران شدهاند و دلچسبترین فصل مشترک آنان در این مستند این بوده است که “امیدواریم زنان ایرانی باور داشته باشند که میتوانند”.
_ در سال ۲۰۱۹ زنان بطور متوسط تنها یکسوم محققان جهان را تشکیل دادند.
_ زنان فقط ۱۲٪ اعضای آکادمیهای علمی ملی را در جهان تشکیل میدهند. همچنین اگرچه کارکنان بهداشتی زن حدود ۷۰٪ نیروهای کار این حوزه را در جهان تشکیل میدهند اما فقط حدود ۲۵٪ پستهای رهبری این حوزه را در اختیار دارند.
_ تفاوتها بین زنان و مردان در زمینه پرداخت حقوق در حوزههای بهداشت و اجتماعی هم بسیار بالاست. تبعیض جنسیتی، تعصبات کور و تعرض و تجاوز جنسی از جمله موانع سیستماتیک برای پیشرفت زنان در کارهای بهداشتی در جهان هستند.
_ البته نشانههایی مثبت از تغییرات هم دیده میشود. مثلا زنان در سازمان جهانی بهداشت (WHO) حدود ۶۰٪ سمتهای ارشد رهبری را در اختیار دارند