ایجاد مخمرهای 2 کروموزومی بجای 16 کروموزومی با فناوری کریسپر
استفاده از ارگانیسم های مهندسی شده به منظور بازیافت مواد زائد یا غنی کردن خوراک دامها نیازمند آزادسازی آنها در محیط میباشد اما احتمال آمیزش این سویههای نوین با انواع طبیعی و جایگزینی آنها در اکوسیستم مورد نظر یکی از موانع موجود در عملیاتی شدن این روشها است.
محققان دانشگاه نیویورک با استفاده از تکنولوژی ویرایش ژنوم CRISPR-Cas9 اقدام به حذف سانترومرها و تلومرهای موجود در 14 کروموزوم از مجموع 16 کروموزوم مخمر S. cerevisiae کردند. حذف این نواحی باعث میشود که DNA باقی مانده از آنها مرحله به مرحله با هم ادغام شده و در نهایت دو کروموزوم بزرگ حاوی 6000 ژن که هر کدام تقریبا نیمی از ماده ژنتیکی اولیه مخمر را دارد بوجود بیاید. نکته جالب توجه اینکه محققان تا کنون نتوانسته بودند مخمر مهندسی شدهای را ایجاد نمایند که توانایی زنده ماندن با دو کروموزوم را داشته باشد و دلیل آن اندازه بسیار بزرگ کروموزوم ها بود که تا قبل از این پژوهش همواره به عنوان مانعی بزرگ در مطالعات مهندسی ژنتیک مطرح بود.
لقاح سلولهای جنسی حاصل از این سویه جدید با سویه معمولی مخمر زادههایی را به وجود میآورد که به دلیل تفاوت فاحش در سری کروموزوههای والدینی توانایی تولید مثل را نداشته و به دلیل جفت نشدن ماده ژنتیکی آنها طی تولید مثل جنسی، از بین میروند، پدیدهای که از آن تحت عنوان reproductive isolation نام برده میشود.
علاوه بر کاربردهای ذکر شده برای این سویه، اطلاعات بدست آمده از این مطالعه میتواند به درک هرچه بیشتر مکانیسم بیماری های حاصل ازتعداد کروموزوهای غیرمعمول مانند سندروم داون و همچنین مسیر تکاملی ایجاد موجودات با تعداد کروموزوهای مختلف کمک کند.
4 دیدگاه ها
بسیار عالی
جالب بود
مثل همیشه عالی
مطلب خیلی جالبی بود