درمان نارساییهای کلیوی با استفاده از DNA-نانوساختارهای ویژه
نارساییهای حاد کلیوی acute kidney injury یا AKI یکی از شدیدترین آسیبهای وارده به کلیه است که سالانه در حدود 1/7 میلیون نفر در سراسر جهان را به کام مرگ میکشاند. در حال حاضر تنها روش درمانی موجود برای انواع پیشرفته آن پیوند کلیه همراه با تمهیدات حمایتی مانند دیالیز میباشد.
به تازگی محققان دانشگاه Wisconsin-Madison آمریکا در مسیر درمان این بیماری مهلک موفق به ابداع روش نوینی شدهاند که علاوه بر درمان موارد آسیب دیده، توانایی پیشگیری از بروز بیماری در افراد سالم را نیز دارا میباشد. در این روش محققان با استفاده از تکنولوژی DNA origami اقدام به سنتز اشکال متنوعی از نانو ذرات نمودند.
در ادامه ضمن تلقیح این ذرات (که DNA origami nanostructures یا DONs نامیده میشوند) به بدن موشهای سالم و بیمار، محققان با استفاده از روش تصویر برداری positron emission tomography یا PET توزیع آنها را در بدن ارزیابی نمودند. نانوساختارهای مذکور ضمن تجمع موفقیت آمیز در بافت هدف، سطح رادیکالهای آزاد اکسیژن در آن را که یکی از مهمترین عوامل بروز AKI است، به طور چشمگیری کاهش داده و از این طریق موجب بهبود علائم بیماری و در مرحله بعد حفاظت از بافت کلیوی در مقابل بروز مجدد بیماری میشوند.
با توجه به پایداری نانوساختار طراحی شده در بافتهای زنده (شامل نمونههای موشی و سلولهای بافت کلیه انسان)، عدم سمیت آنها در بافت و نبود پاسخ ایمنی بدن در برابر آن، انتظار میرود این روش درمانی علاوه بر پیمودن مراحل کلینیکی در درمان آسیبهای وارده به ارگانهای دیگر بدن نیز کاربرد داشته باشد.