کنترل سیستم ویرایش ژنوم با نور UV
سیستم ویرایش ژنومی کریسپر به دانشمندان این امکان را می دهد که هر ژنی را که میخواهند حذف یا وارد سلول های زنده بکنند. محققان دانشگاه MIT یک یک لایه کنترلی به این سیستم اضافه کردند که این امکان را فراهم می کند که این سیستم کجا و چه زمانی این سیستم ویرایش ژنوم انجام بدهد.
با این سیستم جدید ویرایش ژنوم فقط زمانی رخ می دهد که محققین نور فرانبفش را به سلول هدف می تابانند. این نوع از کنترل به دانشمندان کمک می کند که زمان و وقایع سلولی و ژنتیکی که در نمو جنین یا پیشرفت بیماری تاثیر می گذارد، با جزییات بیشتری مطالعه بکنند. در نهایت می توان از آن به منظور یک راه هدفمند خاموش کردن ژن های دخیل در سرطان در سلول های توموری از آن استفاده کرد.
استفاده از gRNA تغییر یافته
مزیت اضافه کردن این کلید کنترل موجب می شود که ما بتوانیم در فضا و زمان یک کنترل دقیق بر روی فعال سازی آن داشته باشیم. در این تلاش محققین نوعی از پروتیئن Cas9 را تولید کردند که می تواند زمانی که در معرض نوری با طول موج خاص قرار بگیرد فعال بشود.
اما محققان به دنبال این هستند که بجای Cas9 حساس به نور، نوعی از gRNA تک رشته ای حساس به نور تولید بکنند. در واقع رساندن این gRNA تغییر یافته به سلول هدف راحت تر تولید تولید Cas9 حساس به نور می باشد. برای تولید این RNA راهنما حساس به نور، تیم MIT یک ((محافظ)) را که شامل توالی DNA می باشد با پیوند حساس به نور در ساختار در backbone آن تولید کردند. وقتی دانشمندان این DNA را در معرض طول موج 365نانومتر قرار میدهند این DNA به قعات کوچک تر تبدیل می شود، سپس تبدیل به RNA می شود و این RNA به کمک Cas9 به ژن هدف می چسبند و در آن برش ایجاد می کند.
نویسنده : سعید کارگر
Source : August 25, 2016
http://news.mit.edu/2016/using-light-control-genome-editing-0825