ابداع نسلی جدید از روشهای طبقه بندی سلول
بالغ بر پنجاه سال است که فلوسایتومتری به عنوان روشی کارآمد در طبقه بندی سلولها بر اساس پروفایل مارکرهای بیانی سطح سلول، مورد استفاده قرار میگیرد اما اخیرا در یک همکاری گسترده بینالمللی محققان موفق به ابداع نسل جدید روشهای طبقه بندی به نام Image-Activated Cell Sorting,” IACS شدهاند که احتمالا موجب تحول عظیمی در حوزه علوم زیستی خواهد شد.
این روش یک مکانیسم کاملا هوشمند است که حاصل تلفیق بخشهای مختلف علمی نظیر اپتیک، میکروفلوئیدیک، ریاضیات و علوم مهندسی است و در نهایت موجب دسته بندی و جداسازی دقیق سلولها خواهد شد با این تفاوت که در این روش علاوه بر ویژگیهای فنوتیپی سطح سلول، با در نظر گرفتن مورفولوژی ، شکل فضایی و پروفایل بیانی داخل سلول طبقه بندی جامعتر و دقیقتری از نمونهها ارائه خواهد داد.
هدف از توسعه این روش ارائه تصویر دوبعدی از سلولها برای بررسی شکل فضایی آنها و در نهایت واکاوی ارتباط بین شکل سلول و وظایف آن بوده است. با استفاده از این روش ، محققان میتوانند فرایند جداسازی، تصویر برداری و پردازش داده های با کیفت بالا را در عرض 32 میلی ثانیه به انجام برسانند و از این طریق به سطوح بالای دقت و سرعت برسند، امری که امروزه شاید نیازمندی اصلی تحقیقات علوم زیستی باشد.
Highlights
•Demonstration of deep-learning-assisted image-activated cell sorting
•Demonstration of the technology’s utility to various types and sizes of cells
•Image-activated sorting of microalgal cells based on protein localization
•Image-activated sorting of blood cells based on cell-cell interaction