body { background-color: #FFFFFF; }

بیوتکر

ویرایش محتوا

درباره ما

بیوتکر سفیر ترویج زیست فناوری و مرجع دانستی های بیوتکنولوژی. اینجا با هم کلی کتاب و مقاله علمی با موضوعات جذاب می خونیم

 

با ما تماس بگیرید

تولید نفت خام با جلبک سبز Botryococcus braunii

  • خانه
  • -
  • بدون دسته بندی
  • -
  • تولید نفت خام با جلبک سبز Botryococcus braunii
تولید نفت خام با جلبک سبز Botryococcus braunii

تولید نفت خام با جلبک سبز 

امروزه علاوه بر تولید بیواتانول ، ابتکارات انرژی سبز ، تحقیق روی بسیاری دیگر از سوخت های زیستی آغاز شده است. به قطرات روغن مترشحه که به صورت حباب هایی از حاشیه سلول ها ظاهر شده اند توجه کنید. این کلنی جلبک سبز در طول رشد هیدروکربن های با زنجیره بلند ترشح می کند که درجه غلظت نفت خام را دارند. در B. braunii حدود 30درصد وزن خشک سلولی از مواد نفتی تشکیل شده است و علاقه فزاینده ای در کاربرد این جلبک و دیگر جلبک های تولید کننده روغن به عنوان منابع تجدیدپذیر نفت خام وجود داشته است.

حتی شواهدی از از مطالعات بیومارکری وجود دارد که برخی از ذخایر نفتی شناخته شده به جای تجزیه میکروبی مواد ، از جلبک های سبزی منشا می گیرند که در زمان قدیم در بستر دریاچه ها رشد کرده اند.

کلنی جلبک سبز تولید کننده ی نفت خام Botryococcus braunii
کلنی جلبک سبز تولید کننده ی نفت خام Botryococcus braunii

تولید نفت از جلبک

پژوهش انجام شده برای تولید سوخت زیستی از جلبک، از سوی دو شرکت اکسون موبیل و سینتتیک ژنومیکس پس از ۸ سال به نتایج خیره‌کننده‌ای رسیده است که در آن جلبک جدیدی ساخته شد که انرژی تولید شده از زیست-سوخت آن ۷ برابر اتانول به‌دست آمده از ذرت است. اتانول حاصل از ضایعات ذرت، رایج‌ترین زیست‌سوخت حال حاضر جهان است که در اروپا و آمریکا در پمپ‌بنزین‌ها ارائه می‌شود؛ اما طی سال‌های گذشته چند آزمایشگاه به‌دنبال استفاده از جلبک‌های دریایی برای تولید سوخت بودند که اغلب آنها بدون دستیابی به نتیجه خاصی به کار خود پایان دادند.

پژوهش انجام شده برای تولید سوخت زیستی از جلبک، از سوی دو شرکت اکسون موبیل و سینتتیک ژنومیکس پس از ۸ سال به نتایج خیره‌کننده‌ای رسیده است که در آن جلبک جدیدی ساخته شد که انرژی تولید شده از زیست-سوخت آن ۷ برابر اتانول به‌دست آمده از ذرت است. اتانول حاصل از ضایعات ذرت، رایج‌ترین زیست‌سوخت حال حاضر جهان است که در اروپا و آمریکا در پمپ‌بنزین‌ها ارائه می‌شود؛ اما طی سال‌های گذشته چند آزمایشگاه به‌دنبال استفاده از جلبک‌های دریایی برای تولید سوخت بودند که اغلب آنها بدون دستیابی به نتیجه خاصی به کار خود پایان دادند. سینتتیک زیرمجموعه کرایگ‌ونچر از فعالان پیشرو دانش ژنتیک است و از مهندسی ژنتیک پیشرفته برای دو برابر کردن نفت تولید شده از جلبک‌ها استفاده کرده است. طی این آزمایش‌ها نفت حاصل از جلبک‌ها از ۲۰ به ۴۰ درصد افزایش یافته که رقم قابل ملاحظه‌ای محسوب می‌شود. یافته‌های این پژوهش در نشریه نیچر بیوتکنولوژی منتشر شده است.

ویجای سواروپ، معاون پژوهش و توسعه اکسون معتقد است که این گام کلیدی در برنامه سوخت‌های زیستی پیشرفته، مهر تاییدی بر ایده استفاده از جلبک به‌عنوان یک منبع همسان با محیط‌زیست، برای تولید انرژی‌ است. او گفت: «به‌این ترتیب همکاری ما با شرکت سینتتیک ژنومیکس در چارچوب یکی از بخش‌های مهم پژوهش‌های ما در حوزه فناوری‌های با آلایندگی تداوم خواهد یافت.»پژوهشگران به یک کلید بیولوژیک به نام ZnCys دست یافته‌اند که فرآیند تبدیل کربن به نفت در جلبک‌های نانوکلروفیس دریایی را سرعت می‌بخشد. با دستکاری ژنتیکی و بهبود کارآیی فرآیندها، مقدار نفت تولید شده از زیست توده‌های جلبکی دو برابر می‌شود. شرکت اکسون موبیل غول نفتی آمریکا و بزرگ‌ترین شرکت خصوصی نفت و گاز جهان که مدیر سابقش وزیر امور خارجه فعلی ایالات متحده است، در این پروژه مشترک ۶۰۰ میلیون دلاری ۱۰ ساله از سال ۲۰۰۹ میلادی به دنبال منبع جدید برای استخراج نفت بوده و اکنون به نتیجه رسیده است.

جلبک‌ها از قابلیت رشد در آب دریا و شرایط سخت آب و هوایی برخوردارند درنتیجه کشت آنها اثری بر منابع آب شیرین و زمین‌های کشاورزی نخواهد داشت و این یک پروژه کاملا زیستی خواهد بود. از سوی دیگر، نفت جلبکی در پالایشگاه‌های نفت معمولی قابل پالایش است و این محصول می‌تواند مستقیما جایگزین نفت و بنزین مصرفی روزمره شود.

اگرچه هنوز تولید صنعتی و رقابتی این نوع نفت در دستور کار قرار ندارد و چند مرحله آزمایش دیگر نیز برای عرضه محصول لازم است، اما امیدی که برای جایگزین شدن نفت زیر زمین با نفتی کاملا زیستی ایجاد شده، می‌تواند قیمت سهام اکسون را به اوج برساند. روند تغییر سبد تولید انرژی در شرکت‌های بزرگ در حال تغییر است و اکسون همزمان با سرمایه‌گذاری‌هایی که در گاز طبیعی انجام داده، نیم‌نگاهی جدی به سوخت‌های زیستی دارد تا بتواند از اتهامات «کربنی» خود فاصله بگیرد. ابتدای امسال، خبر دستکاری شرکت اکسون موبیل در نتایج آزمایش‌های علمی درباره تغییرات اقلیمی، موجب افت سهام این شرکت شد و موجی از انتقادات را به راه انداخت، اتهامی که هنوز اثبات نشده و مدیران اکسون نیز آن را تکذیب کرده‌اند.

سعید کارگر

بیوتکنولوژیست و مدیر سایت بیوتکر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *